Zonnepaneel vermogen per vierkante meter

Zonnepaneel vermogen per vierkante meter

Het zonnepaneel vermogen per vierkante meter is erg belangrijk om zonnepanelen op te beoordelen en vergelijken. In de huidige zonne-energie markt is er een enorm breed en gevarieerd aanbod van zonnepanelen. Paneelformaten, verschillende vermogens, type cellen, aantal cellen, zomaar eens een aantal variabelen waar zonnepanelen op kunnen verschillen.

In de huidige markt volgen de zonnepanelen elkaar in rap tempo op. De technologie en ontwikkelingen staan niet stil en dat is een goed teken. Hoe meer vermogen we uit een zonnepaneel halen, hoe meer we kunnen profiteren van zonne-energie.

Het nadeel is dat er geen standaard zonnepaneel meer is. Een zonnepaneel met afmetingen van 1650 x 992 x 35mm is niet meer de standaard en de afmetingen tussen de diverse merken en zonnepanelen zijn heel verschillend. Voor installateurs wordt het op deze manier steeds lastiger om te bepalen welk type zonnepaneel ze moeten voeren.

Let op het zonnepaneel vermogen per WP

Waar let je dan op, bij het kiezen van een type zonnepaneel? Er zijn een aantal zaken waar je naar kunt kijken. Denk bijvoorbeeld aan de toekomstbestendigheid van een fabrikant, de productgarantie van een zonnepaneel of de vermogensgarantie. Het is zeker belangrijk om goed te kijken naar het zonnepaneel vermogen per vierkante meter. Ook wel uitgedrukt als het aantal WP/m2.

Zonnepaneel vermogen
De vermogens van zonnepanelen worden steeds hoger. Maar kijk goed naar het aantal watt piek per vierkante meter.

Er zijn tegenwoordig modules op de markt met een zonnepaneel vermogen van 440 / 450 watt piek. Dat klinkt als een goed zonnepaneel, maar is dat ook zo? Het is goed om te kijken naar de relatie tussen het vermogen en de afmetingen. Dit wordt uitgedrukt in het vermogen per vierkante meter. Een vermogen van 170 Wp/m2 is niet bijzonder, maar een vermogen van over de 200 Wp/m2 is wel goed. Hoe hoger het vermogen van een zonnepaneel en hoe compacter het paneel is, des te meer watt pieks haal je uit een dakvlak. Daarnaast is het voor veel installateurs niet fijn werken, om met hele grote en daarbij vaak zware zonnepanelen te werken.

Check de efficiëntie op de datasheet

Het zonnepaneel vermogen per m2 staat niet altijd op de datasheet vermeld. Wat wel op bijna alle datasheets staat is de efficiency van de module. Hoe hoger de efficiency, hoe hoger het vermogen per vierkante meter is. In de huidige markt is een efficiency van rond de 20% of hoger een goede prestatie.

Deel op facebook
Facebook
Deel op twitter
Twitter
Deel op linkedin
LinkedIn
Deel op email
Email
Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin
Deel op email

Anderen bekeken ook

nl_NLDutch
50%

Je bent op de helft!

Waar mogen wij ons vrijblijvende aanbod heen sturen?

Solartraders producten

Je gegevens zijn veilig bij ons en je kunt je elk moment afmelden!

Ben je op zoek naar een bepaald type zonnepaneel of omvormer?

Laat het ons weten en wij gaan voor je op zoek! Doe vrijblijvend een aanvraag en ontvang meerdere offertes.

Solartraders producten