Kopen

Categorieën 

Merken 

Alle merken bekijken

Informatie

Solar Outlet

Vooruitzichten voor bifaciale en grootformaat zonnepanelen

Nu de half-cut en multi-busbar technologieën gemeengoed zijn in de zonnepanelen markt, richten Chinese zonnepanelen fabrikanten zich nu vooral op bifaciale en grootformaat zonnepanelen en op de productie van N-type zonnecellen. De markt verschuift naar grootformaat zonnepanelen en het marktaandeel bifaciale zonnepanelen steeg dit jaar al exponentieel. PV InfoLink verwacht dat de PV markt volgend jaar prioriteit zal geven aan de ontwikkeling van grote formaten en bifaciale modules.

De productielijnen van Tier-1 zonnecel fabrikanten voor M6 cellen zijn ook inzetbaar voor de productie van bifaciale modules. Doordat sommige bifaciale cellen daarnaast ook 0,1% beter presteren, is de verwachting dat de bifaciale zonnepanelen de standaard gaan worden.

Sinds de tweede helft van 2019 is het kostenverschil tussen mono zonnepanelen en bifaciale modules nihil, waardoor bifaciale modules meer voordeel halen uit hun hogere energie opbrengst. Bifaciale cellen die geproduceerd zijn tot een enkelzijdig zonnepaneel met een reflecterende backsheet, kunnen het uitgangsvermogen met 1 tot 2 watt verhogen ten opzichte van standaard modules. Bij tweezijdige zonnepanelen, waar zonnepanelen ook aan de achterkant energie op kunnen wekken, kunnen bifaciale modules een extra vermogen produceren van maar liefst 10-20%.

In China werden bij ongeveer 30% van de utiliteitsprojecten bifaciale panelen toegepast. Ook in de rest van de wereld is er een toenemend aantal bifaciale zonne-energie projecten op te merken. Zo hebben wij in Nederland de grootste bifaciale zonne-energie centrale van Europa. China exporteerde in de periode januari-mei van dit jaar meer dan 3 GW aan bifaciale zonnepanelen, goed voor 12% van de totale zonnepanelen export. De grootste exportmarkt was de Verenigde Staten, die 25% van alle export van tweezijdige zonnepanelen vertegenwoordigden.

Chinese export van bifaciale en grootformaat zonnepanelen
Export van bifaciale en grootformaat zonnepanelen. Bron: PVInfoLink

Tekorten aan glas door stijgende vraag bifaciale en grootformaat zonnepanelen

Gezien de toenemende vraag voor de tweede helft en de komst van het hoogseizoen in het laatste kwartaal, zal de glasvoorraad het hele jaareinde krap blijven. De prijzen voor glas zijn met meer dan 20% gestegen. Dit verhoogt de kosten voor producenten van zonnepanelen. Bovendien vergroot de snel groeiende vraag naar bifaciale modules ook het tekort aan glascapaciteit, omdat glas-glas de meest voorkomende structuur is van bifaciale modules.

PV InfoLink verwacht dat de wereldwijde vraag naar modules volgend jaar 140,1 GW zal bereiken.


Delen via: