Intersolar Monachium 2022

Search4Solar bracht afgelopen week een bezoek aan de Intersolar beurs in München waar meer dan 1450 exposanten stonden op 132.000m2. Hiermee is de beurs het belangrijkste industrieplatform geworden voor fabrikanten, leveranciers, distributeurs, serviceproviders en partners van de zonne-industrie in Europa. Search4solar heeft gekeken naar noviteiten en waar de markt in zijn geheel precies naar toe gaat. Onderstaand een kort verslag.

Op de Intersolar was te zien dat de zonnepaneel formaten steeds groter worden, er zijn een aantal merken die domineren in de markt zoals Longi, Trina, Jinko, Risen en Ja Solar. Deze Tier 1 merken komen inmiddels met vermogens op de markt van 550 Wp tot soms wel 600 Wp. Deze grotere project modules worden voornamelijk in andere landen veel toegepast. In Nederland zal de afzet van zonne-energie blijven groeien, waar vorig jaar nog veelal zonnepanelen van 375 Wp all black werden toegepast zullen we nu veel meer naar 395WP of 400 WP all black gaan.

Qua omvormers zie je dat deze steeds meer geschikt worden om als hybride vorm toegepast te worden in combinatie met een batterij. De markt van batterijen is daarbij in Nederland nog groeiende en zodra de salderingsregeling aangepast wordt of verloopt zullen meer batterijen op de markt komen in Nederland. Overal hoor je van verschillende distributeurs dat de tekorten qua voorraad de komende maanden nog niet opgelost zullen zijn, wel werkt de hele industrie eraan om op te schalen en meer volume te kunnen produceren.

Ook zijn we als Search4Solar in een aantal hallen geweest waar slimme laadoplossingen werden gepresenteerd. Nu er steeds meer mensen elektrisch gaan rijden, zal de vraag naar laadoplossingen toenemen en zullen er steeds slimmere oplossingen komen om energie in huis of op kantoor op te wekken en op een slimme manier te gebruiken. Zo zal de auto qua energieopslag ook een belangrijk rol gaan innemen.

De verschillende montage fabrikanten waren ook weer in grote getalen te bewonderen op de beurs. Zo hebben we ook een bezoek gebracht aan Van der Valk Solar Systems, een toonaangevend bedrijf dat blijft innoveren en zijn systemen moet blijven aanpassen aangezien de maatvoering van de zonnepanelen blijven veranderen en steeds groter worden. Oudere maatvoeringen zoals we die kennen van de 60 cellen zonnepanelen zijn eigenlijk niet meer te zien en we vinden alleen nog maar modules die grotere afmetingen hebben.