Markt analyse juli 2022

Nu velen genieten van de zomerreces en de druk er misschien een klein beetje van af is, is het goed om te analyseren en alvast vooruit te kijken. Binnen de PV branche zijn we een beetje chaos wel gewend, het is de afgelopen jaren nooit echt rustig geweest en we hebben met elkaar altijd voor uitdagingen gestaan. Toch hebben we de situatie zoals die zich in de laatste maanden voordeed, niet vaak meegemaakt binnen onze branche, de explosieve vraag naar PV systemen in combinatie met de tekorten in de supply chain zorgen voor lange levertijden en stijgende prijzen. Ook in Q3 blijft de toelevering naar Europa onder druk staan en verwacht men tekorten.

Wie in de solar markt actief is herkent dit wel, zodra je binnen je kennissen kring bekent maakt dat je in de branche werkzaam bent krijg je de vraag of je zonnepanelen kunt leveren of dat je nog een goede installateur kent. Tel daarbij op dat ook de grote commerciële projecten blijven toenemen en je zult begrijpen dat we de komende maanden zeker nog voor uitdagingen blijven staan.

We hebben binnen de branche wel vaker meegemaakt dat er tekorten waren in voorraden en toeleveringen. Toch konden we er altijd op rekenen dat wanneer er een order werd geplaatst dit ook geleverd werd, de laatste tijd horen we om ons heen steeds vaker dat fabrikanten en distributeurs klanten moeten teleurstellen en orders worden gewijzigd en/of geannuleerd. Voor installateurs een enorm vervelende situatie, die op deze manier projecten niet uit kunnen voeren en/of moeten uitstellen.

Ook bij Search4Solar staan we voor uitdagingen. Zoals je misschien weet, zoeken wij door heel Europa naar voorraden en beschikbaarheid en zetten deze op ons platform. We hebben een groot partner netwerk van distributeurs en fabrikanten en hebben op deze manier al een hoop installateurs in binnen- en buitenland kunnen helpen aan producten. Toch hebben ook wij te maken met een grotere vraag, dan aanbod van een aantal merken. Van omvormers van Enphase, Huawei en SolarEdge krijgen wij dagelijks aanvragen binnen en zodra wij beschikbaarheid hebben gevonden is het net zo snel weer weg. Ons advies is om ons platform goed in de gaten te houden, daarnaast sturen wij 1 a 2 keer per week een nieuwsbrief met daarin de beschikbaarheid.

Platform 2.0

Achter de schermen zijn we al een tijdje bezig met ons platform 2.0. Een flinke verbetering van ons huidige platform zit er aan te komen, waardoor we nog beter en sneller kunnen schakelen en de beschikbaarheid binnen de markt inzichtelijk kunnen maken. Daarnaast breiden we ons partner netwerk nog altijd uit zodat we nog meer aanbod op het platform kunnen gaan zetten en groeien we ook als organisatie. Kortom, we zijn druk bezig het voor de installateur inzichtelijker en makkelijker te maken, zodat ze ook in Q3 hun projecten kunnen uitvoeren.

Vooruitkijken

Zoals het er naar uitziet blijft er in Q3 dus een tekort aan producten. De vraag is hoe de markt zich blijft ontwikkelen als projecten in toenemende mate uitgesteld blijven worden. De prijzen zijn sinds januari 2022 tot nu met ongeveer zo’n 7 tot 14% gestegen. Gemiddeld zo’n 7,5% voor bifacial en N-type TOPCon zonnecellen en zo’n 14% voor bijvoorbeeld PERC cellen. Blijven de prijzen stijgen of zal de prijsstijging stil komen te staan? We proberen je de komende tijd goed op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Houdt ons nieuws dus goed in de gaten!