Te kort aan zonnepanelen

Nederlandse en Vlaamse importeurs van zonnepanelen stellen dat de tekorten aan zonnepanelen en omvormers, die ontstaan zijn door de uitbraak van het coronavirus, in de periode april-mei opgelost zijn.

Een maand geleden berichtte de redactie van Solar Magazine dat groothandels en importeurs het oneens waren over het mogelijk ophanden zijnde tekort aan zonnepanelen. Waar de Chinese fabrikanten inmiddels weer volop aan het werk zijn – de productie bij de top 10-fabrikanten van zonnepanelen is voor 84 procent hervat â€“ maken de Aziatische producenten zich op hun beurt nu zorgen of de vraag naar zonnepanelen vanuit Europa niet stilvalt nu meer en meer naties hun land op slot doen.

Gemiddelde prijs zonnepaneel

Het lijkt er nu op dat de voorraad van de standard mono zonnepanelen goed op pijl is. De prijzen lijken nog steeds te dalen waarbij we zien dat een gemiddelde prijs van mono perc zonnepanelen ligt op 0,22 cent per WP voor een 335 WP zonnepaneel, dit komt neer op € 73,70 per zonnepaneel.

Je kunt hierbij dan denken aan merken zoals Longi, JA Solar, Trina Solar en Jinko.

De full black mono zonnepanelen zijn nog steeds overal beschikbaar echter is er geen overvloed. We hebben een aantal verschillende distributeurs en fabrikanten gesproken en deze kunnen goed hun voorraad kwijt en willen dan ook niets liever dan een voorraad verkopen aan hun bestaande klanten. De gemiddelde prijs van mono full black zonnepanelen ligt op 0,24 cent voor een 325 WP zonnepaneel, dit komt neer op € 78,00 per zonnepaneel.

Je kunt hierbij denken aan merken zoals Leapton, Longi, Sharp, Jolywood en andere TIER 1 fabrikanten die bij ons te koop zijn.

Solartraders omvormers
De gemiddelde prijs van mono perc zonnepanelen ligt op 0,22 cent per WP

Nieuwe technieken

Op dit moment worden er veel nieuwe soorten zonnepanelen geproduceerd. Dit heeft te maken met cellen die grotere zijn of andere cel technologie die wordt toegepast waardoor je hogere rendementen kan behalen.

Doordat er grotere cellen worden toegepast moeten verschillende fabrieken mee in deze vernieuwing van hun productie lijnen waardoor oudere producten aangeboden worden voor lagere prijzen.

Verder zie je een aantal nieuwe fabrikanten opkomen zoals Jolywood. Jolywood is een fabrikant die de N-type cellen toepast, met deze cellen kunnen je hogere vermogen zonnepanelen maken.

N-type zonnecellen

N-type zonnecellen zijn beter dan P-type, maar toch vormen ze een minderheid van wat er op de markt is. Dat komt natuurlijk door kosten: Het is duurder en een beetje ingewikkelder om N-type zonnecellen te maken. Bekende N-type fabrikanten zijn LG-Solar, Sunpower en bijvoorbeeld Panasonic.

Echter zitten fabrikanten zoals Jolywood niet stil en kunnen nu dezelfde zonnepanelen produceren als bij voorbeeld LG solar echter dan voor een stuk aantrekkelijkere prijs. De zonnepanelen van Jolywood zijn binnenkort beschikbaar bij ons.